CERTOT IKLAN ACAH RAYA

NEO dan tok gurunya Tok Pendeta Kudus bersembang tepi pantai sambil menunggu waktu berbuka puasa.

“Kenapa dengan kau ni NEO?
TOK tengok dari tadi jiwa kacau macam masa kau tengah jawab soalan MATEMATIK dulu tu je.

“MATH tu kan selalu banyak masalah suruh kau selesaikan? TOK tak pandai MATH kalau nk ajar kau”

“Maaf Tok, bukan tu. Nak raya ni. Barang lain saya order, barang lain yang sampai”

“Apa yang kau ‘ODE’ wahai anak didikku?”

“Saya order Kad Raya dwi-bahasa bergambar, ada tulis ayat manis BM & BI dan background gambar SENI SEJARAH & SAINS. Pastu saya akan sign autograph dan bagi pada 20 orang ‘FOLLOWER’ pertama yg datang ziarah raya PKP tahun ni”

” Isunya, yang tiba ni, Sampul Raya…mana ada orang bagi sampul raya kosong mcm ni! saya takde bajet nk letak duit raya dalam sampul tu”

“Order lain je. Bukan mahal pun Kad raya tu, kat ‘Supermarket’ tu orang bagi FREE je.”

“Bukan sebab tu Tok”

” Abis tu?”

“ Nanti FOLLOWER saya jadi Angry bird”

“ Kenapa mereka nak marah?”

“ Sebab saya cakap haritu kt IG dan FB, kalau beli buku pertama NANOKEN, dan ditambah dengan 4 buku lain, jawabnya DAPAT ape?

“saya dah iklan acah bagi ‘surprise free gift’ Kad Raya design tu tahun ni, tapi takde plak”

“ Owh tu senang je. Cakap je beli satu buku dapat satu buku”

“Eh! Tak boleh Tok sebab beli 1 + 4 buku saya kena beri 5 buku + Free kad raya dwibahasa satu.

“Owh camtu salah kira iklan acah tu sebenarnya”

“Eh! apa yang salah Tok? Kalau salah apa jawabnya? ”

“ Kalau beli 1 buku + 4 buku jawabnya bukan dapat 5 buku + Free Kad raya tapi jawabnya…”

” Jawabnya Apa TOK???”

” Jawabnya dapat TERIMA KASIH!” dengan muka selamba.

” Hah??”

Adui logik jua. senget Tok guru aku ni ajar ilmu batin geliga tapi ajar math bole gila ! ” 😂😂😂
kata NEO dalam hati.

Leave a Comment